آشنایی با مهمترین قطعات خودرو سواری و کارکرد آن ها به افراد علاقمند به حوزه مکانیک و رانندگان کمک میکند که در شرایط غیر قابل پیش بینی که خودرو با مشکل مواجه میشود؛ به سرعت متوجه مشکل آن شده و در نهایت برای بررسی و عیب یابی به نزد یک مکانیک مراجعه کنند. از همین رو ما در این مقاله قصد داریم تا اطلاعاتی را در زمینه انواع مختلف قطعات خودرو سواری و نحوه کارکرد هر یک با شما در میان بگذاریم؛ همراه ما باشید.
یک خودرو سواری از قطعات مختلفی تشکیل شده که نحوه کار و وظیفه هر یک از آنها همانند یک سیستم با یکدیگر مرتبط بوده و تمامی این قطعات در راستای دستیابی به هدف مورد نظر خود یعنی به حرکت در آوردن خودرو در کنار یکدیگر تلاش میکنند. بنابراین اگر عضوی یا قطعه ای این سیستم دچار مشکل شود، این مشکل بر روی عملکرد سایر قطعات تاثیر گذاشته و نمی توان ماشین را به درستی به حرکت در آورد. از جمله مهمترین قطعات خودرو سواری که نقش اساسی در عملکرد صحیح خودرو داشته؛ شامل هر یک از موارد مطرح شده در قسمت ذیل می باشد:
سیستم ABS از جمله مهمترین قطعات خودرو سواری به شمار آمده که از آن به عنوان سیستم ضد قفل یا بلوکه ترمز نیز یاد می شود. در حقیقت ممانعت از قفل شدن چرخ های خودرو به هنگام ترمز گرفتن از وظایف این سیستم مهم بوده تا بتوان به نحوی از این طریق به پایداری، امنیت و ثبات خودرو کمک کرد. این سیستم ABS خود متشکل از اجزایی بوده که یونیت کنترل به عنوان مغز فرمان دهنده آن، اطلاعات لازم نظیر سرعت چرخ ها و فشار ترمز را ار سنسور مربوطه دریافت کرده و سپس با باز و بسته کردن متناوب سوپاپ برگشتی به هنگام ترمزگیری از قفل شدن چرخ های خودرو جلوگیری می کند. روشن شدن چراغ نارنجی رنگ ABS بر روی صفحه نشان دهنده خودرو به معنی ایجاد مشکلی در سیستم ABS بوده و باید هر چه زودتر برای رفع این مشکل اقدام نمود.
در خودروهایی فاقد دنده اتوماتیک؛ از قطعه بسیار مهم و کاربردی به نام کلاچ به منظور انتقال نیرو از پیشرانه به گیربکس ماشین استفاده می شود. در این نوع خودروها لازم است که فرد راننده به هنگام تعویض دنده از طریق اصطحکام بر روی پدال کلاچ فشار وارد نموده تا ارتباط بین گیربکس و پیشرانه را به نحوی قطع کند. در حقیقت عملکرد کلاچ باعث می شود که قطعات تشکیل دهنده جعبه دنده از هر گونه آسیب احتمالی به هنگام تعویض دنده در امان باشند. البته باید گفت که ضخامت و لنت های روی صفحه کلاچ خودرو با گذشت زمان کاهش یافته و در چنین شرایطی خودرو برای حرکت به صفحه ای جایگزین نیاز پیدا می کند.
پلوس یا به اصطلاح انگلیسی (Axle Shaft ) از دیگر قطعات مهم خودرو سواری محسوب می شود که میتوان به کمک آن نیرو را از جعبه دیفرانسیل به چرخ های خودرو منتقل کرد. ساختار پلوس نیز متشکل از اجزای مختلفی بوده که گردگیر به عنوان یکی از قطعات تشکیل دهنده آن بیشترین آسیب و خرابی را با خود به همراه دارد. در حقیقت گردگیر، قطعه ای قیف مانند بوده که از مانع تماس آلودگی ها و عوامل آلاینده هوا نظیر گرد و خاک با قسمت سری پلوس می شود. در صورت پارگی گردگیر، مواد آلاینده به سر پلوس وارد شده و عملکرد صحیح آن را مختل خواهد کرد. از دیگر نشانه های خرابی پلوس میتوان به شنیدن صدای تق مانند از قسمت چرخ های خودرو به هنگام چرخاندن فرمان و دور زدن اشاره کرد.
سیبک از جمله قطعات اتصال دهنده خودرو به شمار آمده که باعث انتقال حرکات سیستم فرمان خودرو به چرخ های جلو می شود. کیفیت قطعات خودرو سواری بسیار بر روی نحوه عملکرد آنها نیز تاثیر دارد و بهتر است که از بهترین قطعات موجود در بازار برای افزایش طول عمر بیشتر خودرو خود به هنگام تعویض و تعمیر آن استفاده کرد. کیفیت سیبک فرمان نیز به عنوان یکی از قطعات مهم خودرو حائز اهمیت بوده و در صورتی خرابی این قطعه شاهد صداهای بسیار بد به هنگام افتادن خودرو در چاله و یا رد شدن از روی دست اندازها خواهیم بود.
از دیگر قطعات خودرو سواری میتوان به واتر پمپ اشاره کرد که وسیله ای مهم برای به جریان انداختن مایه خنک کننده پیشرانه می باشد.امروزه دو نوع مختلف از واترپمپ در بازار موجود است که میتوان از واترپمپ های برقی و مکانیکی یاد کرد. در صورت خرابی و از کار افتادن این قطعه باید برای تعویض آن توسط افراد متخصص در زمینه مکانیکی هر چه زودتر اقدام کرد. خرابی واتر پمپ نوع مکانیکی به صورت نشت از رادیاتور یا ایجاد مشکل برای بلبرینگ های آن می باشد. توصیه شده است که اگر قصد تعویض این قطعه را دارید؛ مایع خنک کننده جدیدی را نیز جایگزین قبلی کنید.
میل بادامک یا میل سوپاپ از دیگر قطعات خودرو سواری بوده و از آن به منظور باز و بست نمودن سوپاپ های ورودی و خروجی خودرو استفاده می شود. در حالت کلی پیشرانه یک خودرو از 1 تا 4 میل سوپاپ تشکیل شده و این قطعه معمولا به راحتی آسیب نمیبیند. خرابی و هر گونه آسیب میل سوپاپ تنها در صورتی است که پیشرانه خودرو دچار افت فشار روغن شده و راننده خیلی دیر متوجه این مسئله شود. در چنین شرایطی بنا بر تشخیص مکانیک ممکن است برای تعویض میل سوپاپ اقدام شود.
حسگر موقعیت میل سوپاپ به عنوان یکی از قطعات خودرو سواری، وظیفه انتقال اطلاعات به واحد الکترونیکی کنترل موتور ECU را بر عهده داشته و باید این واحد را از موقعیت و درجه چرخش میل سوپاپ آگاه کند. بدین ترتیب این اطلاعات به واحد کنترل موتور کمک خواهد کرد که زمان مناسب برای پاشیدن سوخت به مانیفولد هوا را تشخیص دهد. شما زمانی که چراغ حسگر چک موتور بر روی صفحه نشان دهنده خودرو روشن شود، می توانید متوجه آسیب و خرابی این قطعه از خودرو شوید. همچنین علائم دیگری نظیر دیر روشن شدن خودرو و یا افزایش میزان مصرف سوخت از نشانه های خرابی این حسگر به شمار می آید.